דיווח מע”מ
- קטגוריות הכל, עצמאיים
- תגים ניהול עסק מול הרשויות
לאחר פתיחת תיק במע”מ קיימת חובת דיווח מע”מ כל תקופה מסוימת על ההכנסות של העסק בדומה למקדמות מס הכנסה. מבחינת תקופות הדיווח ייתכנו 2 מצבים, הראשון יהיה שנדרש לדווח מע”מ כל חודש או כל חודשיים (בעוסק מורשה) והשני הוא שתידרשו לדווח פעם בשנה בלבד. אך לפני שאסביר מתי יש ומתי אין, חשוב שתבינו מה זה מע”מ.
מה זה מע"מ?
ראשי תיבות מע”מ הם מס ערך מוסף, בדומה למס הכנסה מדובר במס! תפקיד המע”מ הוא לגבות מס על כל עסקה שמתבצעת בישראל. מע”מ הוגדר בחוק מס ערך מוסף והוא מטיל שיעור מס קבוע על כל עסקה שמתבצעת במשק. זו הסיבה שאפשר לראות כמעט בכל חשבונית או קבלה את סכום המע”מ בכל רכישה שמבצעים בארץ.
שאלה: כמה שיעור המע”מ נכון לשנת 2022? שיעור מס הערך מוסף הוא 17%.
עוסק נדרש לדווח למע”מ על היקף העסקאות של העסק בכל סוף תקופה ולהעביר את המע”מ למדינה. שימו לב שלא מדובר במס שנקבע בהתאם לרווח בעסק ונדרש לשלם אותו גם אם העסק מפסיד! להלן ההגדרה של מס ערך מוסף לפי אתר רשות המיסים:

עסק יכול להיות מוגדר כעוסק פטור ממע”מ או כעוסק מורשה, לכל סוג עוסק יש יתרונות ויש חסרונות ולכן חשוב להפעיל שיקול דעת איזה סוג עוסק מתאים לעסק.
האם יש חובת דיווח מע"מ?
החובה לדווח מע”מ או לא לדווח תלויה בהגדרת העוסק, עוסק מורשה מחויב בדיווח מע”מ ואילו עוסק פטור אינו מחויב בדיווח מע”מ. מי שמחליט האם העוסק הוא פטור או מורשה זה הפקיד מע”מ לפי תקנות מע”מ שהוגדרו. ההחלטה האם חובת הדיווח היא כל חודש או כל חודשיים תלויה לרוב בגודל העוסק, ככל שהעוסק קטן יותר סביר שיידרש לדווח פעם בחודשיים.
שאלה: כיצד ניתן לדעת האם נדרש לדווח מע”מ כל חודש או כל חודשיים? התשובה מופיעה בפנקס מע”מ שתקבלו בדואר (או בהודעה)! מה קורה אם לא התקבל פנקס מע”מ בדואר (דוח תקופתי לתשלום)? אם העוסק הוא פטור אז לא התקבל פנקס כי יש פטור ממע”מ ולכן גם לא נדרש לדווח. אך אם מדובר בעוסק מורשה אז יש ליצור קשר עם פקיד המע”מ.
איך מחשבים מע"מ?
מה זה מע”מ עסקאות?
מע”מ עסקאות זהו המע”מ שעסק נדרש לשלם בגין ההכנסות מהעסק, כאשר עסק מבצע מכירה הוא מוסיף לסכום העסקה סכום מע”מ – אותו סכום נקרא מע”מ עסקאות ויש להעביר אותו לרשות המיסים. כל פעם שהעסק מפיק חשבונית מס הוא מחייב את הלקוח במע”מ ומחויב להעביר את המע”מ לרשויות המיסים.
מה זה מע”מ תשומות?
מע”מ תשומות זהו המע”מ שעסק משלם בגין ההוצאות בעסק, כאשר עסק מבצע רכישה הוא משלם סכום מע”מ (ניתן לראות זאת כמעט בכל חשבונית שמתקבלת) – אותו סכום נקרא מע”מ תשומות ויש לבקש מרשות המיסים להחזיר אותו אליכם. מע”מ תשומות ניתן לדרוש רק כאשר יש חשבונית מס מקורית.
דיווח ותשלום מע"מ
מע”מ שולח פנקס שנקרא דו”ח תקופתי (בדומה למקדמות מס הכנסה) בו מפורטים המרכיבים שקובעים את סכום המע”מ ביניהם: עסקאות פטורות או בשיעור אפס, עסקאות חייבות (ללא מע”מ), המס על העסקאות, מס תשומות על ציוד ונכסים קבועים, המס על תשומות אחרות.
שימו לב, כי תשלום המע”מ תלוי במחזור הכנסות של העסק ולא ברווחים של העסק! כך שגם אם ההכנסה היתה 100 שקל בחודש עדיין תדרשו לשלם מע”מ (אם מדובר בעוסק מורשה). פנקס דיווח מע”מ כולל 2 סוגי טפסים, אחד כאשר ישנה חובת תשלום מע”מ ואז יש לשלם והשנייה כאשר מגיע החזר לעוסק בגין מע”מ התשומות שהוא שילם.
הערת אגב: ישנה מגמה ירוקה של רשות המיסים שבמקום לשלוח פנקסים מודפסים הם שולחים הודעה על חובת תשלום מע”מ במקום שליחת פנקס מע”מ.

מועד דיווח מע"מ
ס’ 67(ב) לחוק מע”מ קובע כי יש לשלם את דוח המע”מ עד ל-15 בחודש שאחרי סיום מועד תקופת החיוב, כלומר אם חובת התשלום שלכם היא כל חודשיים והיו הכנסות בחודשים ינואר-פברואר אז מועד תשלום מע”מ בגין חודשים אלו זה עד ה-15 למרץ (אם עושים דיווח מקוון אז יש תוספת של 4 ימים).
דיווח ותשלום מע"מ
השלב הראשון הוא בירור סכום העסקאות של העסק שבגינן הופקה חשבונית מס לתקופה עליה נדרש לדווח (חודש או חודשיים). אם נעזרים במערכת הנהלת חשבונות דיגיטלית (כמו ICOUNT) אז ניתן לשלוף בקלות את דוח המע”מ מהמערכת. אך אם מבצעים הנהלת חשבונות מודפסת נדרשים לחשב את סכום העסקאות דרך ספר התקבולים והתשלומים או דרך חישוב סכום כל חשבוניות המס שהפקתם.
השלב השני הוא חישוב סכום מע”מ התשומות, במערכת הנהלת חשבונות דיגיטלית זהו הליך אוטומטי אך בהנהלת חשבונות מודפסת יש לבדוק את מע”מ התשומות בספר התקבולים ותשלומים או לעבור על חשבוניות המס ולחשב את הסכום המצטבר.
השלב השלישי הוא דיווח ותשלום, יש מספר דרכים לדווח ולשלם על המע”מ:
- דרך ראשונה היא הדרך המיושנת והלא יעילה של ללכת לבנק (או דואר) עם פנקס מע”מ, למלא את הפרטים בשובר ולבצע את התשלום דרך הבנק. לאחר ביצוע התשלום מקבלים את אישור הבנק על הדיווח וביצוע תשלום מע”מ.
- דרך שניה יעילה ומהירה יותר היא לעשות דיווח דוחות מע”מ מקוון וכך להפיק שובר תשלום מע”מ שאותו ניתן לשלם באופן דרך האינטרנט דרך מסוף סליקה באשראי או מסוף של הבנק. לאחר ביצוע התשלום מתקבל אישור על דיווח וביצוע תשלום המע”מ.
שאלה: מה קורה במצב בו סכום ההכנסות שמוגש בדוח השנתי למס הכנסה איננו זהה לסכומים המצטברים בדיווחים למע”מ? זוהי אחת הבקרות שמבצעים ברשות המיסים כדי לאתר רישומים שגויים או כוזבים, מצבים כאלה יכולים להתרחש גם בהתנהלות תקינה ולכן יש לבדוק מדוע הדיווח בין מע”מ למס הכנסה שונה.
הצהרת עוסק פטור
מכיוון שעוסקים פטורים, פטורים ממע”מ (בגלל מחזור העסקאות הנמוך שלהם) אז הם מתבקשים פעם בשנה להצהיר על מחזור ההכנסות השנתי שלהם למע”מ דרך הלינק הבא. כך מע”מ מוודאים כי העסק עדיין זכאי לפטור. אם היקף העסקאות חוצה את תקרת הפטור של העוסק פטור אז העוסק הופך להיות מורשה ואז חלים חובות הדיווח של עוסקים מורשים על העוסק.
חילוץ מע"מ
מה המשמעות של חילוץ מע”מ? הכוונה היא להשיג את סכום המע”מ בלי לדעת אותו כאשר יש נתונים על הסכום לפני מע”מ או על הסכום שאחרי המע”מ. אם יש את סכום העסקה לפני מע”מ אז יש לחשב מה זה 0.17 מתוך הסכום שלפני המע”מ. אך אם יש את סכום העסקה אחרי מע”מ אז צריך לחלק את הסכום ב1.17 ומקבלים את הסכום לפני מע”מ ואז מכפילים אותו ב-0.17.
דוגמא: סכום לפני מע”מ – 1,000 ₪ הוא 1,170 ₪ אחרי מע”מ. אם מכפילים את הסכום לפני מע”מ ב-0.17 אז יוצא 170 ₪ שזה סכום המע”מ אך אם מחלקים 1,170 ב1.17 אז מקבלים 1,000 ₪ שזהו הסכום שלפני המע”מ ואז מכפילים ב-0.17 ומקבלים 170 ₪.

סלנג בנוגע למע"מ
כל נושא המע”מ היה כל כך מבלבל בתחילת הדרך שאני חייב לחסוך לכם ולהסביר את הסלנג בנוגע למע”מ. כאשר רוצים להגיד סכום לפני מע”מ ייתכן שיגידו: סכום לא כולל מע”מ, סכום ללא תוספת מע”מ ומנגד רוצים להגיד סכום אחרי מע”מ ייתכן שיגידו: סכום כולל מע”מ, סכום בתוספת מע”מ.
הערת אגב: חשוב שתבהירו תמיד האם הסכומים כוללים מע”מ או לא כוללים כדי למנוע בלבול, זהו הרגל מבורך שיכול למנוע ממכם סיטואציות מורכבות. לי אישית היתה סיטואציה בה הגשנו הצעה שחשבנו שהסכום לא כולל מע”מ ובפועל ההצעה היתה שהסכום כולל מע”מ – כך הפסדנו קרוב 17% מההכנסות העסקה.
דיווח מע"מ מפורט
עסקים קטנים לרוב לא נדרשים לעשות דיווח מע”מ מפורט אך ישנן עסקים שנדרשים לשלוח דוח מע”מ מפורט בו יש פירוט על כל חשבונית וחשבונית בניגוד לדיווח מע”מ רגיל בו מדווחים על הסכומים ללא פירוט חשבוניות מס.
דיסקליימר: אין לראות פוסט זה כייעוץ מקצועי או מתן חוות דעת או המלצה אלא רק מהווה מסירת מידע בלבד ולא תחליף לייעוץ מקצועי, כמו כן ניתן לקרוא ביתר פירוט את ה-Disclaimer כאן.
פוסטים רלוונטים נוספים

עוסק פטור מורשה – סעיף 13 תקנות מע”מ

ניכוי מס במקור
