עבודה בשחור וכסף שחור
- קטגוריות הכל, עצמאיים, שכירים
- תגים עסק בלי תיקים ברשויות
הכסף השחור בישראל מוערך בעשרות מיליארדים, מדובר בתופעה הקיימת בפועל והיא אופציה שקיימת לעצמאיים ושכירים דרך עבודה בשחור ולכן אני בכל זאת מציג אותה כאן למרות שהיא לא חוקית.
אני משער ששמעתם מהחדשות או מכתבות בעיתונות את המושגים עבודה בשחור, כסף שחור, הלבנת הון וכו’ בהקשרים עבריינים פליליים כמו זיופים, סחר בנשק, סחר סמים, הימורים וכו’. המושגים הללו לא קשורים רק למעשים החמורים אלא גם למעשים פשוטים יותר שלפעמים אנשים ישרים ותמימים נופלים בהם מכיוון שהם לא מודעים לחוק.
מה זה עבודה שחורה או כסף שחור?
כאשר מציינים עבודה בשחור הכוונה היא שעבודה נעשתה והתקבל תשלום בגינה (לרוב במזומן) אך היא איננה מדווחת לרשויות המיסים. לאותה תמורה כספית שהתקבלה ולא דווחה קוראים כסף שחור – גם עצמאיים וגם שכירים יכולים ליפול להגדרות הללו:
- עבודה בשחור אצל עצמאיים – לקבל הכנסה בלי לדווח לרשויות המיסים. לדוגמא: חבר פנה אליכם בשביל שתבצעו לו עבודה חד פעמית למעבר דירה שלו ותקבלו תשלום של 5,000 ₪ בגין אותה עבודה. ביצעתם את העבודה וחבר שלכם שילם לכם את התמורה שסוכמה. אם לא דיווחתם על העסקה והתמורה שהתקבלה לרשויות המיסים אז ביצעתם עבודה בשחור והתשלום שקיבלתם הוא כסף שחור. לרוב, התשלום יבוצע במזומן בגלל שקשה לאתר את ביצוע התשלום.
- עבודה בשחור אצל שכירים – לקבל משכורת עבור עבודה בלי לדווח על כך לרשויות המיסים – עבודה ללא תלוש. לדוגמא: אם עבדתם במקום עבודה במשך חודש מסוים ומקום העבודה לא מדווח על העסקתכם לרשויות המיסים ולא מוציא תלוש שכר אז העבודה שלכם באותו עסק נחשבת עבודה בשחור.
אז אחרי שהבנתם מה זה עבודה בשחור או כסף שחור חשוב לי להדגיש כי מדובר בפעילות לא חוקית ולא לגיטימית. לעבודה בכסף שחור יש השלכות שליליות רבות ונכון להימנע מהם (מוזמנים לצפות בסרטון שרשות המיסים פרסמו בהקשר זה).
למה אנשים עובדים בשחור?
ישנן הרבה מאוד סיבות מדוע אנשים עובדים בשחור וכפי שסיפרתי בפוסט סיפור הקמת בוקסטרפ אני עצמי עבדתי בשחור כאשר הייתי צעיר ואני משער שהרבה נתקלו בסיטואציה זו במהלך חייהם. אז מדוע אנשים עובדים בשחור?
- חוסר ידיעה: אני משער שהרבה קוראים בפוסט זה הופתעו לגלות כי מעשה שהם עשו או שראו הוא בעצם לא חוקי וכך גם רבים אחרים במיוחד צעירים אינם מודעים לכך.
- הימנעות מבירוקרטיה: ההתנהלות מול הרשויות היא לא פשוטה ולפעמים (בצדק) נראית ממש מיותרת ולכן הכי קל פשוט לוותר עליה.
- העלמת מיסים: אם לא מדווחים אז גם לא משלמים מיסים. עצמאי שלא מדווח על הכנסה לא ישלם עליה מס, מעסיק שלא מדווח שיש לו מועסק לא ישלם את חלקו במיסים ושכיר שעובד אצל מעסיק לא יידרש לשלם מיסים על המשכורות שלו.
- התעסקות בפעילות פלילית: סוחר סמים לא יפנה לרשויות המיסים כדי לפתוח אצלם תיקים ויגיד להם שהפעילות שלו מתעסקת בסחר בסמים ואלו הלקוחות ואלו הספקים שלי… ולכן הם עובדים בשחור ובעיקר עם מזומן (בעידן החדש גם מטבעות קריפטוגרפים כמו: ביטקוין וכו’) ועושים כסף שחור ומתעסקים בהלבנת כספים.

חסרונות העבודה בשחור?
כמה שזה נשמע אבסורד אבל יש בזה מן האמת! כאשר אתם עובדים בשחור אתם עוזרים בעקיפין לארגוני פשיעה לנהל את הפעילות הלא חוקית שלהם בכך שאתם מאפשרים פעילות עסקית בכסף שחור – אתם חלק מהכלכלה השחורה. מלבד זאת, יש חסרונות בלעבוד בשחור בכך:
- רשויות המיסים מפתחים יכולות במהלך השנים שמגדילים את הסיכון להיתפס (ביניהם מערכת לדיווח על עבירות והעלמות מס), אם תיתפסו אתם עלולים לשלם כפל כפליים במיסים, ריביות וקנסות גבוהים (מעבר למה שהייתם נדרשים אלמלא דיווחתם) מרשות המיסים, מע”מ וביטוח לאומי.
- אתם עלולים להחמיץ “הזדמנויות כלכליות” מול ביטוח לאומי, כגון: מענקי עבודה, גמלאות ועוד.
- אתם עלולים להחמיץ “הזדמנויות כלכליות” מול מס הכנסה ומע”מ, כגון: קיזוז הוצאות ששילמתם והחזרי מע”מ בגין אותן הוצאות. כאשר יש הפסדים בשנה מסוימת תוכלו לשמור את ההפסדים לשנה הבאה ולקזז אותם בשנים הבאות בהן תרוויחו.
- אם התנהלות עם כסף שחור פוגעת בשקט הנפשי שלכם, כסף הוא אמצעי ולא מטרה ולכן אם השקט הנפשי נפגע מהחששות להיתפס אז זה לא שווה את זה.
- תועלת מול עלות, בעידן הדיגיטלי ההתנהלות מול הרשויות יותר פשוטה מבעבר וכעת עם בוקסטרפ אתם יכולים לנהל עסק בצורה לגיטימית בעלות מינימלית אז מדוע להסתכן כאשר הנזק יכול להיות גבוה יותר.
- כסף שחור הוא במזומן והחזקת הכסף בשטרות מתחת לבלטה זה פחות בטוח מלשמור אותו בבנק. מדוע אי אפשר להפקיד אותו בפשטות בבנק? מכיוון שבנקים הם חלק מהמערכת שנלחמת בכלכלה השחורה ויסרבו לשתף פעולה ונניח והצלחתם להפקיד הסיכוי לעלות ברדאר רשויות המיסים יגבר.
מתי "כן לעבוד" בשחור?
אף פעם! האם זה אומר שנכון לפתוח תיקים ברשויות המיסים לכל עסק (החוק מחייב)? לדעתי לא! עסק שאין לו הכנסות לא כדאי ונכון לפתוח תיקים ולדווח לרשויות המיסים על כך שאין לו הכנסות. למה אני מבלבל אתכם? כי חשוב לי שתלמדו מהניסיון האישי שלי שלא לרתום את העגלה לפני הסוסים ולפעמים החוקים אינם הגיוניים בסיטואציות מסוימות.
אם אתם מקימים מיזם אינטרנטי עם עוד חבר ללא הוצאות או עם הוצאות מזעריות ואתם לא יודעים בוודאות שהמיזם יצליח חבל לפתוח תיקים ברשויות ולהתעסק בבירוקרטיה טרם הוכחתם את הקונספט (POC) ושאתם יכולים להשיג הכנסות.
הסיבה לכך היא שאם אתם לא מקבלים תשלומים אז גם אין לכם הכנסות לדווח וכך תחסכו בעלויות התנהלות מול הרשויות – חשוב לציין שהחוק דורש שתפתחו עסק ותדווחו לרשויות שההכנסות הן 0 אך בעיני זוהי בירוקרטיה שפוגעת ביזמים ומיזמים חדשים עם תקציב רזה וחבל.
לסיכום, מקווה שאתם שוללים את אפשרות העבודה בשחור וגם אם לא שללתם אותה אז לפחות אתם מודעים לסיכונים וההשלכות שלה וההמלצה האישית שלי עבורכם היא לעשות את הדברים כמו שצריך ואתם מוזמנים לעבור על האפשרויות לניהול עסק העומדות לפניכם מלבד עבודה בשחור בפוסט אפשרויות ניהול ספרים בעסק.
דיסקליימר: אין לראות פוסט זה כייעוץ מקצועי או מתן חוות דעת או המלצה אלא רק מהווה מסירת מידע בלבד ולא תחליף לייעוץ מקצועי, כמו כן ניתן לקרוא ביתר פירוט את ה-Disclaimer כאן.
פוסטים רלוונטים נוספים

עוסק פטור מורשה – סעיף 13 תקנות מע”מ

דיווח מע”מ
