תחליף לעוסק פטור או עוסק מורשה
- קטגוריות הכל, עצמאיים, שכירים
- תגים עסק בלי תיקים ברשויות
יש לי סוד לספר לכם שרואי חשבון ויועצי מס (וגם מס הכנסה) לא יספרו לכם כי זה לא כדאי להם… יש תחליף לעוסק פטור או עוסק מורשה! בהקמת עסק יש הרבה בירוקרטיה ולפעמים אין הצדקה לפתיחת עוסק. לכן קיימים אפשרויות היכולות לחסוך או למזער את אותה בירוקרטיה כך שתהיה עצמאיים ללא תיקים ברשויות!
תחליף לעוסק 1: עבודה בשחור
אין בירוקרטיה בעבודה בשחור, המשמעות של עבודה בשחור לעצמאיים היא שהם לא מדווחים על ההכנסות שלהם לרשויות המיסים וכך גם לא משלמים את חובות המס לרשויות המיסים.
במילים פשוטות, אם קיבלתם תשלום עבור שירות או מוצר מסוים שסיפקתם ולא רשמתם שקיבלתם את התשלום הזה בשום מסמך לגיטימי וגם לא דיווחתם לרשויות המס על אותו תשלום.
מדובר בפעילות לא חוקית ולא לגיטימית של העלמת מס. האפשרות קיימת בפועל והיא אופציה, לכן אני בכל זאת מציג אותה כאן (כמובן שהיא כרוכה בחסרונות וסיכונים רבים).
לקריאה נוספת על ה”יתרונות” והחסרונות של אפשרות זו אתם מוזמנים לקרוא את הפוסט הבא.
תחליף לעוסק 2: עסקת אקראי
דמיינו לעצמכם את התרחיש הבא – אתם עובדים שכירים בחברה וחבר נוחת עליכם משום מקום ומציע לכם עבודה שהתשלום בגינה הוא 25,000 ₪, אתם חושבים שזה מאוד כדאי עבורכם וייקח רק 20 שעות לבצע את העבודה שהוא ביקש ומחליטים ללכת על זה.
סיימתם את העבודה ואתם רוצים לקבל את התשלום, האם הגיע הזמן שתפתחו תיקים ברשויות ותפתחו עסק רק בשביל עסקה חד פעמית ואקראית? פתיחת תיקים ברשויות איננו משחק ילדים ואתם מוזמנים לקרוא בפוסט פתיחת תיקים על האחריות בפתיחת תיקים ברשויות. אם יש אפשרות אחרת אז נכון עבורכם לבחון אותה כדי להשאיר את החיים שלכם פשוטים ויפים😄.
אז מהי האפשרות האחרת אליה אני מכוון? עסקת אקראי! רשויות המיסים מודעים לסיטואציות כאלה שעבור עסקה אחת אקראית וחד פעמית אין סיבה לפתוח תיקים מול הרשויות ולהתחיל לנהל ספרים ולכן הם מאפשרים לדווח על עסקת אקראי בתנאים מסוימים.
לקריאה נוספת על אפשרות הדיווח בעסקת אקראי אז אתם מוזמנים לקרוא את הפוסט הבא.
תחליף לעוסק 3: שכר סופרים או שכר אומנים
אם אתם מספקים שירותים ולא מוכרים מוצרים אז ייתכן שיש לכם אפשרות נוחה מאוד להיות “עצמאיים” בלי תיקים ברשויות.
פתיחת תיקים ברשויות איננו משחק ילדים ואתם מוזמנים לקרוא בפוסט פתיחת תיקים על האחריות בפתיחת תיקים ברשויות. אם יש אפשרות אחרת אז נכון עבורכם לבחון אותה כדי להשאיר את החיים שלכם פשוטים ויפים😄.
אז מהי האפשרות? שכר אומנים! אם אתם נמצאים ברשימה מוגדרת ברשות המיסים של ספקי שירותים שאינם נדרשים לנהל ספרים בעסק כאשר אתם עומדים בתנאים מסוימים אז מי שיהיה אחראי על הדיווח לרשויות המיסים עבורכם יהיה “הלקוח”.
לקריאה נוספת על אפשרות הדיווח בשכר פרילנסרים, אתם מוזמנים לקרוא את הפוסט הבא.

תחליף לעוסק 4: שכיר עצמאי או עצמאי שכיר
כאשר אתם שכירים, המעסיק הוא שנדרש להתמודד מול הבירוקרטיה (לרוב) ואתם עם ראש שקט מקבלים את התלוש שכר והמשכורת בתחילת החודש שאחרי. לעומת זאת, עצמאיים הם המעסיקים של עצמם ולכן נדרשים להתמודד מול הבירוקרטיה בעצמם!
לפני מספר שנים הגיע בשורה חדשה המציעה אפשרות לנהל עסק לא כעצמאיים בכך שתהפכו לשכירים בחברת תן-תלוש (להלן “החברה”). מה שמיוחד באותה חברה זה שהמטרה שלה היא לא להעסיק אתכם באמת אלא רק לחסוך לכם את הבירוקרטיה הכרוכה בלהיות עצמאיים ובעצם מעבירה את האחריות שלכם בהתנהלות מול הרשויות אליה.
איך עצמאי-שכיר עובד? קודם צריך לבצע הרשמה באתר החברה ולאחר שקיבלתם אישור מהחברה אתם יכולים להתחיל לעבוד ולקבל כספים מלקוחות. איך מקבלים את הכסף? נניח וגייסתם לקוח שרוצה שתבצעו עבורו עבודה מסוימת תמורת 2,000 ₪ לפני מע”מ, השלמתם את העבודה וסיפקתם את השירות לאותו לקוח עכשיו צריך להזמין חשבונית מהחברה עבור אותו לקוח דרך הזנת הפרטים במערכת החברה.
לאחר שמילאתם את פרטי החשבונית שאתם צריכים, החברה תשלח אליכם את החשבונית לדרישת התשלום ולאחר שהלקוח יבצע את התשלום תופק עבורו קבלה ואז אתם מקבלים את התשלום של הלקוח דרך תלוש השכר מאותה חברה (לא חייב להמתין עד תחילת חודש הבא לקבלת התשלום) בניכוי 5% מהסכומים עמלה לחברה.
חשוב שתדעו כי לא תמיד השירות הזה נכון עבורכם ויש לקחת בחשבון מספר גורמים חשובים, אם לקרוא עוד על האפשרות של שכיר-עצמאי בפוסט הבא.
סיכום תחליפים לעוסק פטור או עוסק מורשה
אחרי שהצגתי את האפשרויות העולות על דעתי בנוגע לדרכים בהם ניתן לנהל עסק בלי תיקים ברשויות אתם מוזמנים לחפש תחליף לפתיחת עוסק שישרת אתכם יותר טוב מפתיחת עוסק.
חשוב שתדעו כי האפשרויות שהצגתי טובות בעיקר אם יש לכם הכנסות נמוכות או שאתם בתחילת הדרך אך כאשר תגדלו הדבר הנכון לעשות הוא לפתוח עוסק פטור או עוסק מורשה כך שתוכלו לצמוח ולגדול לעסק גדול יותר.
לסיכום, אני מקווה שנהייתם חכמים יותר עכשיו ועזרתי לכם בבחירת הדרך בה תבחרו לנהל את העסק שלכם מול הרשויות (או ללא הרשויות).
דיסקליימר: אין לראות פוסט זה כייעוץ מקצועי או מתן חוות דעת או המלצה אלא רק מהווה מסירת מידע בלבד ולא תחליף לייעוץ מקצועי, כמו כן ניתן לקרוא ביתר פירוט את ה-Disclaimer כאן.
פוסטים רלוונטים נוספים

עוסק פטור מורשה – סעיף 13 תקנות מע”מ

דיווח מע”מ
