פתיחת עוסק (פתיחת עסק)
- קטגוריות הכל, עצמאיים
- תגים ניהול עסק מול הרשויות
אם הגעתם לפוסט פתיחת עוסק (פתיחת עסק) אז אני משער שתקופה ארוכה אתם חושבים לפתוח עסק רווחי או שאתם רוצים לנסות מיזם שיניב ערך ללקוחות ויוביל בעתיד לרווחים. אני שמח שיש לי את ההזדמנות ללוות אתכם בתהליך פתיחת העסק ולעזור לכם להגשים את החזון שלכם. פתיחת עסק חדש, זה דבר מרגש וזו הזדמנות לשבור את תקרת הזכוכית, מאחל לך הצלחה, שגשוג וצמיחה!
טרם פתיחת עוסק פטור או עוסק מורשה
פתיחת עסק בלי לפתוח עוסק
כאשר פותחים עסק לא תמיד חייבים לפתוח עוסק ברשויות המיסים ולפעמים יש תחליפים לעוסק שמאפשרים לכם לחיות חיים נוחים ללא המורכבות של ניהול עסק כעצמאיים. אז לפני שרצים לפתוח תיק עוסק פטור או מורשה, כדאי לבדוק אם יש פתרונות אחרים יותר פשוטים, כמו: דיווח עסקת אקראי, שכר פרילנסרים ושירות עצמאי שכיר.
תוכנית עסקית לעסק
לפני מספר שנים פגשתי חבר טוב ששירת איתי ביחד בצבא, החבר הקים עם עוד 2 שותפים עסק בתחום המזון והם השקיעו הרבה מאוד כסף. אם הייתם לקוחות שצופים על העסק מהצד, הייתם מעריכים שהבעלים של העסק עושה ים כסף כי יש מלא אנשים אבל בפועל בעלי העסק נלחמו להחזיק את העסק בחיים והרווחים לא היו יפים כמו שנראה לעין. איך דבר כזה קורה?
חוסר תכנון או ביצוע לקוי (לפעמים זה גם עניין של מזל😬), רוב האנשים שפותחים עסק רואים מול העיניים את ההזדמנות העסקית אך לא רואים את התמונה המלאה. הם לא למדו לנהל עסקים ופשוט קפצו למים בתקווה שילמדו לשחות תוך כדי תנועה. הדבר הראשון שהיו צריכים לעשות לפני הקמת העסק כדי להפחית את הסיכון שלהם היה לחקור את מרכיבי ההצלחה של העסק, למשל: גודל השוק, לקוחות פוטנציאלים, נקודת האיזון בעסק, כיצד מממנים את הפעילות העסקית, האם יש דרישה לשירותים שהעסק מספק, חדירה לשוק וכו’.
מותר לעשות טעויות וכולם עושים טעויות השאלה מה המחיר שמשלמים על הטעות. ככל שקולטים את התמונה המלאה של העסק באיחור המחיר לטעויות עולה כי בוזבזו משאבים של זמן וכסף ובשביל לבצע שינוי צריך להשקיע משאבים נוספים לעסק (בדרך כלל בעלות גבוהה) או שגודל השוק איננו יכול לספק את צורכי העסק או שהלקוחות בכלל לא מעוניינים במה שהעסק מציע.
לכן לפני שמקימים עסק צריכים ללמוד את העסק וצריכים תוכנית עסקית! נכון זה מעצבן להשקיע מחשבה תיאורטית של איך משיגים לקוחות, מה השוק הפוטנציאלי ומה ההשקעה הנדרשת לעסק וכו’ אבל ככל שתשקיעו זמן בתכנון כך הדרך ליישום תהיה סלולה יותר ותשקיעו בדברים החשובים בהקמת העסק.
תאמינו או לא, בבוקסטרפ כתבתי תוכנית עסקית של 17 עמודים ומדובר בעסק רזה ופשוט (לפחות בהתחלה) אבל זה חשוב לדמיין את נדבכי העסק עוד לפני שמקימים אותו כך שבתהליך ההקמה הדברים ברורים מאוד ופועלים על פי הצעדים שהוגדרו בתוכנית.
לא אחפור לכם על זה יותר ממה שחפרתי אבל רק אפנה אתכם בעניין זה לקורסים הדיגיטליים של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים שם תוכלו לקבל כלים שיעזרו לכם להקים את הצד התפעולי של העסק ובבוקסטרפ תקבלו ידע וכלים לנהל את הצד הבירוקרטי של העסק.
פתיחת תיקים ברשויות
אחד הדברים שבעלי עסקים חדשים לא מפנימים בתחילת חיי העסק הוא שברגע שהם פותחים תיקים בכל אחת מרשויות המיסים (מע”מ, מס הכנסה וביטוח לאומי) יש להם מחויבות לפעול בהתאם לחוקים, תקנות והוראות של כל אחת מאותן רשויות (ויש הרבה מאוד).
אם בעל העסק לא יפעל בהתאם להוראות (וגם לא יפתח תיקים כאשר הוא מחויב) אז הוא מסתכן בקנסות ועיצומים שעליהם יחולו ריביות והצמדות (ואפשר להגיע אפילו להליכים פליליים). אם בעל העסק לא משלם מס או דוחה תשלומים אז לרשויות המיסים יש זכויות מיוחדות שמאפשרות להן לבצע עיקולים בקלות… קיצר לא כדאי לשחק משחקים מול הרשויות ואם סוחרי סמים חוששים מרשויות המיסים אז יש לנו גם סיבה.
לכן ברגע שאתם מחליטים להקים עסק ולפתוח תיקים ברשויות חשוב ללמוד כיצד לפעול וכיצד אסור לפעול על מנת שלא לבצע טעויות שעליהם עלולים לשלם ביוקר. ייתכן שבתחילת הדרך זה יראה מסובך מידי אבל אם תתקדמו צעד אחרי צעד עם הזמן הדברים יהיו ברורים ופשוטים יותר.
מקווה שלא הורדתי את המורל אבל את האמת חייבים להגיד ועדיפה אמת שמעלה דמעה, משקר שמשאיר חיוך. אז לאיזה רשויות פונים כאשר רוצים לפתוח עסק?
כאשר פותחים עסק צריך לעשות:
- פתיחת תיק עוסק במע”מ – כדי לשלם את מס הערך מוסף על כל עסקה שהעסק ביצע.
- פתיחת תיק במס הכנסה – כדי לשלם מס על הרווחים שהושגו במהלך השנה.
- פתיחת תיק בביטוח לאומי – כדי לשלם דמי ביטוח לאומי שיספקו כיסוי לסיטואציות מסוימות בחיים.
כמה עולה לפתוח עסק? מה המחיר לפתיחת תיקים ברשויות?
העלות לפתיחת עסק עצמאי מול רשויות המיסים עם רואה חשבון או יועץ מס תלוי בהיקף העבודה הנדרשת (בדומה לכל השירותים המסופקים). העבודה של רואה החשבון כוללת קבלת ייצוג מהלקוח (דרך מילוי מסמכים מתאימים) ואז פנייה לכל אחת מרשויות המיסים לצורך פתיחת תיק: תיק במע”מ, תיק במס הכנסה ותיק בביטוח לאומי.
המחיר של פתיחת עוסק פטור או עוסק מורשה תלוי במורכבות העבודה ועומס רואה החשבון (ככל שיש עבודה כך לקיחת עבודות קטנות כמו פתיחת תיקים פחות משתלמת ולכן אנשי מקצוע יעלו את המחיר), המחיר לפתיחת תיקים לכל הרשויות לרוב נע בין 300-600 ₪ לפני מע”מ (לפי אתר מידרג).
אך כמובן אפשר לחסוך את העלות הזו דרך ביצוע בוקסטרפינג וביצוע רישום לקורס פתיחת עוסק פטור או מורשה ברשויות המיסים.
פתיחת תיק עוסק במע"מ (מס ערך מוסף)
התחנה הראשונה בפתיחת עסק היא פתיחת תיק עוסק במע”מ (מס ערך מוסף)! מדובר באחות התאומה של מס הכנסה ותפקידה לגבות מס על כל עסקה שמתבצעת בישראל. מע”מ הוגדר בחוק מס ערך מוסף והוא מטיל שיעור מס קבוע על כל עסקה שמתבצעת במשק (נכון ל-2022 שיעור המס הוא 17%). זו הסיבה שאפשר לראות כמעט בכל חשבונית או קבלה את סכום המע”מ בכל רכישה שאתם מבצעים בארץ.
עוסק נדרש לדווח למע”מ על היקף העסקאות של העסק בכל סוף תקופה ולהעביר את המע”מ למדינה. שימו לב שלא מדובר במס שנקבע בהתאם לרווח בעסק ונדרש לשלם אותו גם אם העסק מפסיד! להלן ההגדרה של מס ערך מוסף לפי אתר רשות המיסים:

עסק יכול להיות מוגדר כעוסק פטור או כעוסק מורשה ולכל סוג עוסק יש יתרונות ויש חסרונות, לכן חשוב להפעיל שיקול דעת איזה סוג עוסק מתאים לעסק שאתם מעוניינים לפתוח.
פתיחת תיק עסק פטור (עוסק פטור)
בעוד שכולם יכולים להיות עוסקים מורשים, לא כולם יכולים להיות עוסקים פטורים (בעבר עוסק פטור היה נקרא עסק זעיר או עוסק זעיר). מה הכוונה בעסק פטור? הכוונה היא עסק שפטור מלשלם מע”מ (לא פטור ממס הכנסה וביטוח לאומי). מתי עסק פטור ממע”מ? בדרך כלל כאשר סך מחזור העסקאות השנתי בעסק נמוך מסכום מסוים (נכון לשנת 2022 הסכום עמד על סך 102,292 ₪).
אך ישנם עסקים שלא משנה מה מחזור העסקאות שלהם (סך ההכנסות), הם מחויבים להקים עוסק מורשה גם עם מחזור עסקאות של 100 ₪. מיהם אותם עסקים? הפירוט שלהם מופיע בס’ 13 לתקנות מס ערך מוסף (רישום).
הערת אגב: נכון ל-2022, רק מי שמופיע ברשימה איננו מורשה לפעול כעוסק פטור:
1. אגרונום, אדריכל, הנדסאי, חוקר פרטי, טוען רבני, טכנאי, טכנאי שיניים, יועץ לארגון, יועץ לניהול, יועץ מדעי, יועץ מס, כלכלן, מהנדס, מודד, מנהל חשבונות, מתורגמן, עורך דין, רואה חשבון או שמאי, בעל מעבדה כימית או רפואית;
2. עוסקים שעיסוקם מתן שירותים מהסוגים המפורטים בתקנה 6א לתקנות מס ערך מוסף, תשל”ו-1976, ולגבי אותם שירותים בלבד. בנוגע לעניין זה ישנה החלטת מיסוי בה מגדירים כי אפשר להיות עוסקים פטורים למרות שמתעסקים בשירותים הכתובים בתקנה.
3. רופא, לרבות פסיכולוג, פיזיותרפיסט, רופא וטרינר, רופא שיניים או מרפא שיניים.
4. בעל בית ספר לנהיגה, סוחר או מתווך מקרקעין, בעל בית ספר או גן ילדים, סוחר ומתווך רכב, חברה הרשומה כדין, אגודה שיתופית הרשומה כדין לפי פקודת האגודות השיתופיות.
עסק שנרשם כעוסק פטור מחויב לדווח למע”מ על סך מחזור העסקאות השנתי שלו פעם בשנה עד ה-31 בינואר, כל עוד מחזור העסקאות לא עקף את התקרה של עוסק פטור אך אם המחזור עקף את התקרה אז יש לפנות למס ערך מוסף ולהפוך את העסק לעוסק מורשה.
הערת אגב: מה קורה במצב בו עוסק פטור הוא גם שכיר (או עם הכנסות נוספות)?
הכנסות אחרות ממקורות אחרים שאינם מהעוסק לא נכללים במחזור העסקאות של העוסק פטור לעניין החוק ולכן אם יש לשכיר הכנסה של 200 אלף ₪ בשנה ויש לו הכנסה מעוסק בסך 70 אלף ₪ אז מחזור העסקאות של העוסק הוא 70 אלף ₪ ולכן הוא יכול להישאר עוסק פטור ולא נדרש לעבור לעוסק מורשה.
פתיחת תיק עסק מורשה (עוסק מורשה)
ברירת המחדל בפתיחת עוסק לעסק הוא עוסק מורשה! אך החוק מאפשר לעסקים שעומדים בתנאים מסוימים להיות מוגדרים כעוסק פטור. עוסק מורשה מחויב במס ערך מוסף עבור כל עסקה שהוא מבצע אלא אם כן יש פטור ספציפי או שיעור מע”מ 0 על עסקאות שהוא מבצע.
כאשר העסק החדש הוא עוסק מורשה ישנה חובת דיווח למע”מ כל חודש או חודשיים על היקף העסקאות של העסק וגם על התשומות (הוצאות). יש יתרון לעוסק מורשה בעניין החזרי מע”מ מכיוון שהוא מחויב לשלם מע”מ אז באותה מידה העוסק מורשה זכאי לקבל החזרי מע”מ ואם יש הוצאות גבוהות בהקמת העסק כדאיות פתיחת העוסק מורשה עולה ביחס לעוסק פטור.
מה ההבדל בין עוסק פטור לעוסק מורשה? מה כדאי עוסק פטור או מורשה?
בהנחה ויש לכם אפשרות בחירה בין עוסק פטור לעוסק מורשה התשובה לכדאיות תלויה בצורכי העסק שלכם ולכן כאשר רוצים להחליט איזה עוסק כדאי לפתוח צריכים לקחת בחשבון את הטבלה הבאה:
עוסק פטור | עוסק מורשה | |
סוגי חשבוניות | חשבונית עסקה | חשבונית מס |
מועד דיווח מחזור עסקאות | עד 31 ינואר לשנה שאחרי | כל חודש או חודשיים |
פטור ממע”מ | עד לתקרה באותה שנה | אין פטור |
החזר מע”מ | אין החזר מע”מ | יש החזר מע”מ |
עלויות תפעול | זולות יותר | יקרות יותר |
דוגמאות להמחשה: מה עדיף עוסק פטור או עוסק מורשה?
דוגמא 1 – מנקה גובה סך 234 ₪ לשעת ניקוי בית פרטי. אם יש לו עוסק פטור אז ההכנסה שלו תהיה 234 ₪ לשעה אך לעומת זאת אם יש לו עוסק מורשה ההכנסה שלו תהיה 200 ₪ כי 34 ₪ יועבר למע”מ. לכן כאשר העוסק של המנקה הוא פטור, המנקה יכול להציע מחיר של 210 ₪ ולהרוויח יותר ממנקה שיש לו עוסק מורשה.
דוגמא 2 – מנקה גובה סך הכל 234 ₪ לשעת ניקוי בניין משרדים. אם יש לו עוסק פטור אז ההכנסה שלו תהיה 234 ₪ לשעה אך לעומת זאת אם יש לו עוסק מורשה ההכנסה שלו תהיה 200 ₪ כי 34 ₪ יועבר למע”מ. אבל בפועל, מכיוון שהמנקה הוא עוסק מורשה ומספק ללקוח שלו חשבונית מס אז החברה שאחראית על ניקוי בניין המשרדים מקבלת החזר מע”מ בסך של 34 ₪ וכך יוצא שבפועל היא שילמה רק 200 ₪ כלומר יצא לה יותר זול מבחינת שיקולי מע”מ להעסיק את המנקה עם העוסק מורשה. לכן גם אם המנקה שיש לו עוסק מורשה יגבה סך הכל 260 ₪ הוא עדיין יצא יותר זול עבור החברה מאשר המנקה עם העוסק פטור מכיוון שהעלות של המנקה בעל העוסק מורשה הוא 222 ₪ ואילו העלות של המנקה בעל העוסק פטור הוא 234 ₪.
איך פותחים תיק עוסק פטור במע”מ?
בעידן שלפני קורונה היה נדרש להגיע פיזית עד למשרדי מע”מ כדי לפתוח עוסק מורשה או עוסק פטור. אך בתקופת הקורונה גילו כי אפשר לייעל תהליכים ולעשות פתיחת עוסק פטור מקוון (דרך האינטרנט) ולכן היום יש אלטרנטיבה להגעה פיזית למשרדי מע”מ.
ניתן לפתוח עסק פטור במע”מ ומס הכנסה דרך האינטרנט או דרך המייל בצורה אוטומטית ולחסוך את הצורך להגיע עד למשרדי מע”מ כדי לפתוח תיק עוסק. אם לא מבצעים את הבקשה דרך האינטרנט אז ניתן לשלוח בקשה דרך מילוי טופס 821.
תהליך פתיחת עוסק פטור אונליין
- כניסה לקישור הבא: בקשה לפתיחת תיק עוסק פטור באמצעות האינטרנט.
- ביצוע רישום לרשות המיסים (אם טרם נרשמתם בעבר).
- מילוי פרטי הבקשה:
- פרטי בן הזוג הרשום.
- פרטי העסק.
- פרטים ליצירת קשר.
- פרטי נכס בו העסק שוכן.
- פרטי ניכויים – במידה ויש עובדים לעסק.
- פרטי בנק.
- צירוף מסמכים:
- תעודת זהות
- חוזה שכירות או רכישה (במקרה שהעסק מופעל בנכס שכור).
- טופס 4435 שמצהיר על בן הזוג הרשום. (זוגות נשואים החיים בנפרד ומעוניינים להגיש בקשה בנפרד – יצרפו טופס 4440 חתום על ידי עורך דין.)
- אישור ניהול חשבון או שיק.
- שליחת הבקשה.
איך פותחים תיק עוסק מורשה במע”מ?
בנוגע לעוסק מורשה אין אפשרות דיגיטלית לפתוח תיק עוסק מורשה (ייתכן שבעתיד אפשרות כזו תעלה). תהליך פתיחת עוסק מורשה במע”מ:
- מציאת משרד מע”מ שיש להגיע אליו לפתיחת תיק עוסק: דרכי יצירת קשר.
- הכנת מסמכים:
- מילוי טופס 821.
- תעודת זהות.
- צילום שיק מבוטל מחשבון בנק של העסק או אישור ניהול חשבון.
- הסכם שכירות או רכישת מקום בית העסק.
- אם מדובר בחברה, שותפות, אגודה או עמותות יש לצרף אישור מהרשם המתאים.
- אישור רשמי או תעודה או רישיון עיסוק (אם יש).
- הגעה למשרדי מע”מ והגשתם לפקיד מע”מ.
אישור עוסק פטור או אישור עוסק מורשה (תעודת עוסק)
לאחר שתיק העוסק נפתח במע”מ מקבלים אישור עוסק או תעודת עוסק (שחשוב לשמור). לרוב נשלחת הודעה על כך בפלאפון או במייל ואם לא קיבלתם אז ניתן להיכנס לאזור האישי ברשות המיסים ולבדוק בהודעות האם נפתח תיק עוסק ויש תעודת עוסק לעסק. כך נראית ההודעה במייל של תעודת העוסק:

הערת אגב: האם קטין מתחת לגיל 18 יכול לפתוח תיק עוסק? התשובה היא כן אך לא ניתן לעשות זאת דרך האינטרנט ונדרש להגיש למשרדי מע”מ עם טפסים ייעודים וייפוי כוח ביחד עם תעודות זהות של ההורים וקבלת אישורם.
פתיחת תיק במס הכנסה
אומנם מע”מ ומס הכנסה שתיהן נמצאים תחת “אמא” רשות המיסים בישראל אך חשוב להדגיש כי אם נפתח תיק במע”מ אז אין פטור מלפתוח תיק במס הכנסה מכיוון שמדובר ב-2 גורמים עם תפקידים שונים.
מה ההבדל בין מס הכנסה למע”מ? מע”מ גובה מס על עסקאות לעומתו מס הכנסה גובה מס על הכנסות (מעסק, משכורת וכו’). לא מדובר במס שנקבע לפי מחזור ההכנסות! אלא בכמה רווח נכנס לכיס וככל שהרווח יגדל כך נדרש לשלם סכום מס הכנסה גדול יותר.
דוגמא להמחשה: יוסי הכניס מהעסק שלו כקוסם סך של 100 אלף ₪ אך היו לו הוצאות של 20 אלף ₪ (ממתנות למשתתפים, נסיעות וכו’). לכן הרווח של יוסי הוא 80 אלף ₪ ועל סכום הרווח בלבד הוא ישלם מס הכנסה בשיעור של 10% שזה סך של 8 אלף ₪ אך אם יוסי ירוויח יותר אז נניח שעל 160 אלף ₪ הוא ישלם 20 אלף ₪. המספרים שהצעתי למעלה אינם מדויקים ואם אתם רוצים לחשב מס הכנסה מדויק יותר אתם מוזמנים להשתמש במחשבון מס ההכנסה שלנו.
להלן ההגדרה של מס הכנסה לפי אתר רשות המיסים:

פתיחת עסק במס הכנסה אונליין
מי שפתח תיק עוסק פטור במע”מ באופן דיגיטלי יכול לפתוח גם במקביל תיק במס הכנסה וכך לייתר את הצורך בפתיחת תיק עצמאי במס הכנסה בנפרד. אך מי שלא פתח באונליין תיק במע”מ אז צריך לבצע את התהליך על פי השלבים הבאים:
- מציאת משרד פקיד השומה שיש להגיע אליו לפתיחת תיק עוסק: דרכי יצירת קשר.
- הכנת מסמכים:
- מילוי טופס 5329 (טופס פתיחת תיק במס הכנסה).
- צירוף צילום תעודת זהות.
- טופס 4435 (או טופס 4440 בדבר נשואים החיים בנפרד).
- טופס 106 – משכורת שנתית.
- טופס 857 לשתי שנות המס האחרונות.
- הגשת המסמכים לפקיד השומה (או בדלפק).
כאשר פותחים תיק במס הכנסה זה גם הזמן לבקש פטור מניכוי מס במקור וסיכוי סביר שתקבלו פטור מניכוי מס במקור בהתאם להוראות מס הכנסה ס’ 12.10.
פתיחת תיק ניכויים
ישנם עסקים שנדרשים לפתוח בנוסף לתיק עצמאי במס הכנסה גם תיק ניכויים במס הכנסה. לרוב מדובר בעסקים אשר מעוניינים להעסיק עובדים או שיש להם הוצאות בעסק שמחייבות אותם לנהל תיק ניכויים. לא נכנס לעומק הנושא מכיוון שבוקסטרפ מיועד לעסקים ללא עובדים ועם מורכבות פשוטה יחסית אך כן חשוב להכיר שיש דבר כזה תיק ניכויים במס הכנסה (ויש גם תיק ניכויים בביטוח לאומי).
פתיחת תיק עצמאי בביטוח לאומי
כל תושב במדינת ישראל בן 18 ומעלה נדרש לשלם “דמי ביטוח” לפי חוק הביטוח לאומי וישנם שיעורי מס שונים בין אנשים עם סטטוס שונה, למשל לעצמאיים יש שיעורי ביטוח לאומי שונים משכירים.
להלן ההגדרה של ביטוח לאומי לפי אתר ביטוח לאומי:

כאשר נדרש לפתוח תיק עצמאי בביטוח לאומי אז בפועל זה לא פותחים תיק בביטוח לאומי כי כבר כנראה יש “תיק” ואז מה שנשאר לעדכן בו הוא סטטוס עצמאי (אולי ביחד עם סטטוס שכיר)
ביטוח לאומי מטיל מיסים בשיעורים משתנים לפי גובה ההכנסות של בעל העסק ולפי הגדרת הסטטוס שלו בביטוח לאומי. אפשר להתייחס לביטוח לאומי כמס נוסף או שאפשר להתייחס אליו כפוליסת ביטוח שכוללת בתוכה מרכיבים ביטוח שונים כביטוח אם יתרחשו מצבים מסוימים בחיים ולכן אם משלמים דמי ביטוח עבור אותם כיסויים ביטוחיים אז אתם “מכוסים”.
מלבד דמי ביטוח, יש רכיב של דמי בריאות אשר עבורו מקבלים סבסוד משמעותי בעלויות דמי החבר בקופות החולים.
כיצד פותחים תיק עצמאי בביטוח לאומי?
- ביצוע רישום לביטוח לאומי.
- נכנסים לאתר הביטוח לאומי וממלאים טופס 6101 (טופס דין וחשבון רב שנתי) או שמגיעים לסניף הביטוח לאומי שלכם וממלאים את הטופס ומגישים אותו שם (ניתן לבדוק כאן מהו סניף הביטוח לאומי שאליו יש לגשת).
- לאחר שמילאתם את הטופס תהיו מחויבים בדמי ביטוח לאומי על פי הנתונים שהזנתם בטופס.
כאשר תמלאו את טופס 6101 ביטוח לאומי יגדיר אתכם או כעצמאים שעונים להגדרה או כשעצמאים שלא עונים להגדרה ולפי זה ייקבע שיעור דמי הביטוח שיהיה עליכם לשלם (וכך גם את הזכאות שלכם).
הערה חשובה: טעות שהרבה עצמאיים עושים היא שהם לעיתים רושמים את ההכנסות הצפויות נמוך ממה שהיה בפועל או שהם לא עושים הוראת קבע לביטוח לאומי. התנהלות כזו עלולה להזיק לכם כאשר תהיו זכאים בגמלאות מסוימים למשל דמי לידה, דמי תאונה.
דוגמא 1 (מקרה אמיתי שקרה לי): לא עדכנתי את ההכנסות שלי מהעסק בביטוח לאומי וקרתה לי תאונה, ביטוח לאומי שילם לי דמי תאונה לפי מה שדיווחתי ולא לפי מה שהיה לי בפועל וכך קיבלתי פחות מהמגיע לי (חשוב להדגיש שזה שאני דיווחתי על הכנסות נמוכות יותר ממה שהיה בפועל לא אומר שאני משלם פחות ביטוח לאומי כי בסוף כל שנה כאשר מגישים חשבון למס הכנסה החשבון הזה עובר לביטוח לאומי ומתבצעת התחשבנות שנקראת הפרשי ביטוח).
דוגמא 2: לקוחה פנתה אליי אחרי שהיא נכנסה לבעיות מול הביטוח לאומי, מה קרה לה? היה לה חוב בביטוח לאומי ואז שללו דמי לידה בגלל זה! כלומר הזכאות שלכם לדמי לידה וגמלאות אחרות תלוי גם בעמידה שלכם בתשלומים לביטוח לאומי ולכן ההמלצה שלי היא שתעשו הוראת קבע לביטוח לאומי כדי להבטיח שלא תינזקו מכך בעתיד
פתיחת תיק ניכויים
בדומה למס הכנסה, גם בביטוח לאומי ניתן לפתוח תיק ניכויים. למי זה נועד? אם אתם מעסיקים עובדים אז בתור מעסיקים האחריות לשלם דמי ביטוח עליהם נופלת עליכם. לא נכנס לעומק הנושא מכיוון שבוקסטרפ מיועד לעסקים ללא עובדים ועם מורכבות פשוטה יחסית אך כן חשוב להכיר שיש דבר כזה תיק ניכויים בביטוח לאומי.
השלבים הבאים בהקמת העסק
מזל טוב! פתחתם תיק במע”מ, במס הכנסה וגם עדכנתם סטטוס בביטוח לאומי כעצמאיים. סיימתם לעדכן את הרשויות המיסים שאתם עצמאיים ועליכם לפעול בהתאם לחוקים והתקנות החלים על עצמאיים מעכשיו.
השלב הבא לאחר פתיחת תיקים הוא להסדיר את הנהלת החשבונות של העסק כך שניהול הספרים (מושג שמתייחס להתנהלות החשבונות בעסק) מתנהל באופן תקין.
דיסקליימר: אין לראות פוסט זה כייעוץ מקצועי או מתן חוות דעת או המלצה אלא רק מהווה מסירת מידע בלבד ולא תחליף לייעוץ מקצועי, כמו כן ניתן לקרוא ביתר פירוט את ה-Disclaimer כאן.
פוסטים רלוונטים נוספים

עוסק פטור מורשה – סעיף 13 תקנות מע”מ

דיווח מע”מ
