סיפורו של עצמאי ושכיר
סיפור הקמת בוקסטרפ שזור בסיפור האישי שלי כעצמאי ושכיר ואשתף אתכם במסלול חיי שהוביל להקמת בוקסטרפ וכל הקורסים לעצמאיים ושכירים.
עצמאי ושכיר תקופת התיכון
נוער עובד לרוב במלצרות בתיכון ובין היתר גם אני עבדתי כשכיר אבל לא כמלצר (אבי לא הסכים לזה🤷♂️). בעיקר, חיפשתי אפיקים “עצמאיים יותר” להרוויח כסף (בהשפעת המשפחה שלי שרבים בה עצמאיים ובהשפעת ספרי עסקים, כגון “אבא עשיר אבא עני”). כך בגיל 15-17 ביצעתי השקעות בשוק ההון דרך החשבון בנק של אימי בכספים שחסכתי עד לגיל 16.
בתמציתיות אספר שבתוך זמן קצר הפסדתי את כל הוני באופציות! כששואלים אותי האם אני מצטער על כך? אני עונה שזו היתה הטעות הטובה ביותר בחיי. בזכותה למדתי כיצד לנהל סיכונים ולנתח עסקים וחברות בצורה טובה יותר כך שהלקחים הפכו את הטעות למשתלמת ואת ההפסד הכספי לשכר לימוד.
חלק מהמזל שלי היה שעשיתי את הטעות בגיל מוקדם, לרוב ככל שתבצעו טעויות בגיל מוקדם יותר מחיר הטעות יהיה נמוך לעומת גיל מבוגר. ישנם אינספור סיפורים על אנשים שאיבדו את כל הונם בעקבות השקעות מסוכנות ומשפחות שהתפרקו בעקבות הנזק הכלכלי וההתמכרות.
הערת אגב: ישנם הרבה מאוד משקיעים לרוב לא מנוסים שחושבים להתעשר מהר דרך השקעות (הם חושבים שעלו על “השיטה”). הבעיה שהם לא רואים את הצד הנגדי שבאותה מידה בה הם יכולים להתעשר מהר כך הם יכולים להתרושש יותר מהר. תזכרו תמיד את הכלל החשוב ביותר בהשקעות שהמשקיע וורן באפט אמר:
“The first rule of investment is don’t lose [money]. And the second rule of investment is don’t forget the first rule.”
בעברית: “כלל מספר 1 בהשקעות – אל תפסידו (כסף). כלל מספר 2 – אל תשכחו את הכלל הראשון”.
לאחר שהפסדתי את כספי בשוק ההון עשיתי קורס בתמיכה ומימון של אבא שלי והתחלתי ללמוד על מסחר אינטרנטי בין היתר ב-eBay שהייתה הפלטפורמה הפופולרית באינטרנט בזמנו. כך הקמתי את העסק הראשון שלי כעצמאי ואני זוכר שהמכירה הראשונה היתה חוויה מיוחדת במינה. דמיינו לעצמכם מה זה עושה לנער בן 17 שמפרסם מוצרים באינטרנט ופתאום ב-23:31 בלילה מקבל הודעה שהוא מכר את המוצר הראשון שלו ללקוח מיוון (ממש הכפר הגלובלי).

מיותר לציין שכילד בן 17 חייתי את העולם כמו נער, ללא חוקים ותקנות וכמובן שלא היה לי מושג בעניינים של ניהול ספרים, דיווחי מיסים, מע”מ, מכסים וכו’. מדובר היה בהכנסות לא מדווחות (ללא קבלות וחשבוניות) מה שנקרא הכנסה בשחור שזו התנהלות לא חוקית. אני משער שאילו ידעתי כמה בירוקרטיה יש בניהול עסק הייתי מתייאש מלהתחיל בכלל להקים עסק ולמכור.
לאחר תקופה שמכרתי מוצרים באינטרנט, הבנתי שאני כמעט ולא מרוויח כסף מכיוון שעמלות המרות המט”ח היו שוחקות כמעט את כל הרווח. זו הסיבה שהחלטתי להפסיק את פעילות העסק הראשון שלי. בנוסף, עמדתי לקראת שירות קרבי ולכן לא היה אפשרי שאנהל עסק דרך האינטרנט בזמן שאני מדלג בדיונות חול ואוסף תרמילי כדורים.
כך נכנסתי לשירות קרבי די מרושש… ואם מסתכלים במבט כלכלי כמובן שהיה משתלם לי כלכלית לעבוד כשכיר כמו החברים שלי במלצרות אך מהצד השני לא הייתי עושה טעויות כעצמאי (אולי הייתי עושה טעויות אחרות) ולומד שיעורים שילוו אותי בעתיד.
עצמאי ושכיר לאחר שחרור מצה"ל
מיד כשסיימתי את השירות נרשמתי ללימודים באוניברסיטה בתואר משולב של כלכלה וחשבונאות ומשפטים ועד הלימודים יצרתי מספר אפיקי הכנסות.
בהתחלה גייסתי את בת דודה שלי שסיימה תואר במדעי המחשב ועשינו פרויקט מיזמי שלא הניב רווחים (רק הפסדים) שקראנו לו “הצרכן הנבון“. בדיעבד אילו הייתי מבין קצת בניהול ספרים בעסק הייתי שוקל להקים עסק כדי שאוכל לקזז הפסדים כנגד רווחים שהגיעו בשנים מאוחרות יותר.
עבדתי כשכיר במפעל בשר, במפעל הייתי עובד בערך מ-7:00 בבוקר עד 21:00 בערב (כ-14 שעות ביום). זו פעם ראשונה שלי שעבדתי כשכיר במקום עבודה למשך תקופה רצופה ולא היה לי מושג מהן הזכויות שלי והסיפור הבאה ימחיש מדוע אני חושב שממש חשוב לדעת את הזכויות שלכם או לפחות לדעת מתי יש לבדוק אותם.
במקרה שלי, הזכויות שלי נפגעו בכך שלא שילמו לי לפי תעריף של שעות נוספות כפי שהיו אמורים לשלם (הביאו לי בונוס סוף שנה אך הוא איננו קשור לתשלום על שעות נוספות).
דבר שני באמצע התקופה נשברו לי 2 אצבעות ולא היה לי מושג כי אני יכול לדרוש דמי תאונה מביטוח לאומי ובמקום זה עבדתי במפעל בשר עם 2 אצבעות שבורות (הייתי חייל קרבי משוחרר מורעל וצמא לעבודה פיזית לפני הלימודים😅).
לאחר מכן, הקמתי דוכנים של מכירות בתקופות החגים. כאן כבר הייתי מודע יותר למחויבות בניהול ספרים אך זה היה נראה לי לא הגיוני לעשות זאת כאשר ההכנסה כל כך נמוכה וכשמדובר בעבודה זמנית לתקופה קצרה – דעתי האישית היא שאסור שבירוקרטיה תהווה מכשול ליזמות.
עצמאי בתקופת הלימודים
בתקופת הלימודים הרגשתי שאני נשאב לעולם תיאורטי מידיי והייתי חייב עשייה בחיי היומיום. הקמתי מיזם חדש בתחום ההגשמה עצמית שנועד לתת מענה לתחושת החמצה שהייתה לי כאשר שירתתי בצבא (דפ”ר90, יום100, הכומתה).
עסק חדש
בתקופת השירות הצבאי לא יכולתי להגשים את המיזמים והרעיונות שקדחו בראשי וגם הרגשתי שיכולתי להיות בתפקידים שהיו מפתחים אותי יותר מכיוונים יזמיים ולכן הקמתי ארגון שעוזר לנוער להתעורר בזמן לפני המיונים לצה”ל ולהגשים את הפוטנציאל שלהם.
בדומה לפעמים הקודמות, לא ניגשתי מיד לרשום את העסק מול הרשויות כי ההצלחה לא היתה מובטחת וכך התחלתי לעבוד על הארגון בזמן החופשי שהיה לי בתקופת הלימודים כאשר שילבתי תואר כפול באוניברסיטה.
בהתחלה ההכנסה היתה מזערית אבל מרגשת מאוד, לבנות שירות שאין לך מושג אם תצליח להשיג לו לקוחות (כך גם ב-BookStrap) ולגלות שלקוחות מוצאים אותך ומשלמים עבור השירות שאתה מציע זה מאוד מרגש.
התנהלות מול רשויות המיסים
לאט לאט העסק צבר תאוצה והתחילו להיות יותר מכירות ואז התחלתי להרגיש שיש צורך לנהל את העסק בצורה יותר מסודרת וחוקית. אני זוכר כמה זה היה מסובך להבין מה צריך לעשות, כל כך הרבה מושגים חדשים שלא ברור מה משמעותם. מה ההבדל בין מע”מ למס הכנסה, מה זה קבלה ומה זה חשבונית, איך מוציאים חשבונית, מה זה ביטוח לאומי, איך עושים את הדברים כמו שצריך בלי להסתבך.
למזלי, לאבי ולאחי היו עסקים משלהם והם הסבירו לי את הדברים הבסיסיים וכך הקמתי עוסק פטור ופעלתי על פי מה שהסבירו לי ובעזרת הרבה מאוד מקורות מידע מפוזרים באתרי אינטרנט על העקרונות הבסיסיים בניהול חשבונות לעסק קטן.
עזרה בניהול חשבונות בעסק
למרות התמיכה, לאחר תקופה מסוימת הרגשתי שאני זקוק למנהלת חשבונות וכך עשיתי. בשנה הראשונה היא גבתה ממני 2,300 ₪ הכוללים דמי ייעוץ בסך 400 ₪ שעד היום לא ברור לי מה טיבם אחרי החיוב הזה שהפתיע אותי הפסקתי לעבוד איתה כדי שלא יהיו לי הפתעות נוספות והחלטתי ללמוד את העבודה.
ביצעתי קורסים בתחומים הקשורים לניהול כספים והתמחיתי במגוון תפקידים ומשרדים בעולמות הכספיים וביניהם משרד רואה חשבון קטן שהעניק לי את הכלים הדרושים לצורך ניהול חשבונות לעסקים קטנים, כמו: עוסקים מורשים, שותפויות, עוסקים פטורים וחברות.

עצמאי ושכיר בתקופת התמחות
סיימתי את הלימודים והגיעה תקופת ההתמחות בה הייתי שכיר ביום ועצמאי בלילה. פתאום נחשפתי לעולם השכירים וליתרונות ולחסרונות שלו, נחשפתי לשלל מושגים חדשים וביניהם הסכמי ותנאי עבודה, תלושי שכר, טופסי 101, בחירת קרן פנסיה והשתלמות, בחירת מסלולים, אופציות, פיטורים, התפטרות ועוד שלל מושגים חדשים.
אין ספק שמי שעובד כשכיר חייב להבין את המרכיבים שמשפיעים על ההכנסה והחיסכון שלו ובמהלך עבודתי נחשפתי למקרים בהם עובדים לא קיבלו את הזכויות המגיעות להם וכל עוד הם לא דרשו אותם מהמעסיקים או מהרשויות אף אחד מהם לא התנדב לספק את הזכויות הללו לעובדים.
הקמת בוקסטרפ (BookStrap)
אני מבין טוב איך זה להיות עצמאי וגם מודע לפערים הקיימים לשכירים בידע בסיסי כל כך להבנת זכויותיהם. משאני זוכר את עצמי היה לי עניין בהגשמה עצמית והוגנות ולכן זה מאוד הגיוני לי שאני חותר שגם עצמאיים ויזמים יגשימו את המיזמים והעסקים שלהם ושכירים יקבלו את המגיע להם.
לאחר שצברתי את הניסיון הדרוש בתחום הכספים וההבנה של עולמות העצמאיים והשכירים, החלטתי דרך BookStrap להביא לידי ביטוי את הניסיון והידע שרכשתי ולעזור ליזמים, בעלי עסקים להעז להקים ולנהל את העסקים שלהם בעצמם ביעילות ובחסכוניות. ולשכירים למקסם את זכויותיהם בעבודה כך שיוכלו לקבל החלטות נכונות בניהול ההון והכספים שלהם שיוביל לרווחה כלכלית.
דיסקליימר: אין לראות פוסט זה כייעוץ מקצועי או מתן חוות דעת או המלצה אלא רק מהווה מסירת מידע בלבד ולא תחליף לייעוץ מקצועי, כמו כן ניתן לקרוא ביתר פירוט את ה-Disclaimer כאן.
פוסטים רלוונטים נוספים

עוסק פטור מורשה – סעיף 13 תקנות מע”מ

דיווח מע”מ
