פתיחת עסק 6 אפשרויות
- קטגוריות הכל, עצמאיים
- תגים בוקסטרפ (BookStrap)
יש לי סוד לספר לכם שרואי חשבון ויועצי מס לא יספרו לכם כי זה לא כדאי להם… אתם לא תמיד חייבים להקים עוסק ברשויות בשביל פתיחת עסק! נשמע מבלבל נכון? אז אסביר את עצמי. בהקמת עסק יש הרבה בירוקרטיה ולפעמים אין הצדקה לפתוח עוסק ולכן קיימים אפשרויות היכולות לחסוך או למזער את אותה בירוקרטיה.
רשימת נושאים:
- אפשרות 1 (עסק בלי תיקים ברשויות): עבודה “בשחור”
- אפשרות 2 (עסק בלי תיקים ברשויות): עסקת אקראי
- אפשרות 3 (עסק בלי תיקים ברשויות): שכר פרילנסרים או שכר אומנים
- אפשרות 4 (עסק בלי תיקים ברשויות): שכיר-עצמאי או עצמאי-שכיר
- אפשרות 5 (עסק עם תיקים ברשויות): קבלת שירות מאיש מקצוע
- אפשרות 6 (עסק עם תיקים ברשויות): בוקסטרפינג (ניהול חשבונות עצמי)
- סיכום האפשרויות לעצמאיים לניהול עסק מול רשויות המיסים
פתיחת עסק (עסק בלי תיקים ברשויות): עבודה "בשחור"
איזה כיף אין יותר בירוקרטיה, המשמעות של עבודה בשחור לעצמאיים היא שהם לא מדווחים על ההכנסות שלהם לרשויות המיסים וכך גם לא משלמים את החובות שלהם לרשויות המיסים.
במילים פשוטות, אם קיבלתם תשלום עבור שירות או מוצר מסוים שסיפקתם ולא רשמתם שקיבלתם את התשלום הזה בשום מסמך לגיטימי וגם לא דיווחתם לרשויות המס על אותו תשלום. מדובר בפעילות לא חוקית ולא לגיטימית של העלמת מס אך האפשרות קיימת בפועל בשטח והיא כמובן אופציה, לכן אני בכל זאת מציג אותה כאן (כמובן שהיא כרוכה בחסרונות וסיכונים רבים).
לקריאה נוספת על ה”יתרונות” והחסרונות של אפשרות זו אתם מוזמנים לקרוא את הפוסט הבא.
פתיחת עסק (בלי תיקים ברשויות): עסקת אקראי
דמיינו לעצמכם את התרחיש הבא – אתם עובדים שכירים בחברה וחבר נוחת עליכם משום מקום ומציע לכם עבודה שהתשלום בגינה הוא 25,000 ₪, אתם חושבים שזה מאוד כדאי עבורכם וייקח רק 20 שעות לבצע את העבודה שהוא ביקש ומחליטים ללכת על זה.
סיימתם את העבודה ואתם רוצים לקבל את התשלום, האם הגיע הזמן שתפתחו תיקים ברשויות ופתיחת עסק רק בשביל עסקה חד פעמית ואקראית? פתיחת תיקים ברשויות איננו משחק ילדים ואתם מוזמנים לקרוא בפוסט פתיחת תיקים על האחריות בפתיחת תיקים ברשויות. אם יש אפשרות אחרת אז נכון עבורכם לבחון אותה כדי להשאיר את החיים שלכם פשוטים ויפים😄.
אז מהי האפשרות האחרת אליה אני מכוון? עסקת אקראי! רשויות המיסים מודעים לסיטואציות כאלה שעבור עסקה אחת אקראית וחד פעמית אין סיבה לפתוח תיקים מול הרשויות ולהתחיל לנהל ספרים ולכן הם מאפשרים לדווח על עסקת אקראי בתנאים מסוימים.
לקריאה נוספת על אפשרות הדיווח בעסקת אקראי אז אתם מוזמנים לקרוא את הפוסט הבא.

פתיחת עסק (בלי תיקים ברשויות): שכר פרילנסרים או שכר אומנים
אם אתם מספקים שירותים ולא מוכרים מוצרים אז ייתכן שיש לכם אפשרות נוחה מאוד להיות “עצמאיים” בלי תיקים ברשויות.
פתיחת עסק איננו משחק ילדים ואתם מוזמנים לקרוא בפוסט פתיחת תיקים על האחריות בפתיחת תיקים ברשויות. אם יש אפשרות אחרת אז נכון עבורכם לבחון אותה כדי להשאיר את החיים שלכם פשוטים ויפים😄.
אז מהי האפשרות? שכר פרילנסרים! אם אתם נמצאים ברשימה מוגדרת ברשות המיסים של ספקי שירותים שאינם נדרשים לנהל ספרים בעסק כאשר אתם עומדים בתנאים מסוימים אז מי שיהיה אחראי על הדיווח לרשויות המיסים עבורכם יהיה “הלקוח”.
לקריאה נוספת על אפשרות הדיווח בשכר פרילנסרים, אתם מוזמנים לקרוא את הפוסט הבא.
פתיחת עסק (בלי תיקים ברשויות): שכיר-עצמאי או עצמאי-שכיר
כאשר אתם שכירים, המעסיק הוא שנדרש להתמודד מול הבירוקרטיה (לרוב) ואתם עם ראש שקט מקבלים את התלוש שכר והמשכורת בתחילת החודש שאחרי. לעומת זאת, עצמאיים הם המעסיקים של עצמם ולכן נדרשים להתמודד מול הבירוקרטיה בעצמם!
לפני מספר שנים הגיע בשורה חדשה המציעה אפשרות לפתיחת עסק לא כעצמאיים בכך שתהפכו לשכירים בחברת תן-תלוש (להלן “החברה”). מה שמיוחד באותה חברה זה שהמטרה שלה היא לא להעסיק אתכם באמת אלא רק לחסוך לכם את הבירוקרטיה הכרוכה בלהיות עצמאיים ובעצם מעבירה את האחריות שלכם בהתנהלות מול הרשויות אליה.
איך עצמאי-שכיר עובד? קודם צריך לבצע הרשמה באתר החברה ולאחר שקיבלתם אישור מהחברה אתם יכולים להתחיל לעבוד ולקבל כספים מלקוחות. איך מקבלים את הכסף? נניח וגייסתם לקוח שרוצה שתבצעו עבורו עבודה מסוימת תמורת 2,000 ₪ לפני מע”מ, השלמתם את העבודה וסיפקתם את השירות לאותו לקוח עכשיו צריך להזמין חשבונית מהחברה עבור אותו לקוח דרך הזנת הפרטים במערכת החברה.
לאחר שמילאתם את פרטי החשבונית שאתם צריכים, החברה תשלח אליכם את החשבונית לדרישת התשלום ולאחר שהלקוח יבצע את התשלום תופק עבורו קבלה ואז אתם מקבלים את התשלום של הלקוח דרך תלוש השכר מאותה חברה (לא חייב להמתין עד תחילת חודש הבא לקבלת התשלום) בניכוי 5% מהסכומים עמלה לחברה.
חשוב שתדעו כי לא תמיד השירות הזה נכון עבורכם ויש לקחת בחשבון מספר גורמים חשובים, אם לקרוא עוד על האפשרות של שכיר-עצמאי בפוסט הבא.
פתיחת עוסק (עסק עם תיקים ברשויות): קבלת שירות מאיש מקצוע
האפשרות הרביעית לנהל ספרים בעסק היא האפשרות הנפוצה והמוכרת ביותר שזה לפנות לאיש מקצוע (רואה חשבון או יועץ מס) אשר יגבה תשלום על בסיס השירות שהוא מספק, ככל והשירות יהיה רחב יותר כך גם העלות תעלה.
כתבתי בהרחבה על היתרונות והחסרונות של שירות זה בפוסט “ברוכים הבאים לבוקסטרפ” וגם על החוסר כדאיות של שירות זה ביחס לבוקסטרפינג ומתי הכדאיות גוברת “מה עדיף השקעה או הוצאה” ולכן אמשיך לאפשרות הבאה.
פתיחת עוסק (עסק עם תיקים ברשויות): בוקסטרפינג (ניהול חשבונות עצמי)
כפי שציינתי לעיל כתבתי כבר על היתרונות והכדאיות של בוקסטרפינג ומתי היתרון הופך לחסרון ביחס לאפשרות קבלת שירות מאיש מקצוע. למרות זאת, הרשו לי להרחיב על כך מעט כדי לפתוח לכם עוד הראש בעניין.
האם חייבים רואה חשבון או יועץ מס או מנהל חשבונות שיבצע את ניהול הספרים בעסק?
החוק לא מחייב ברוב המקרים להיעזר באיש מקצוע ואתם מוזמנים לקרוא על כך בהרחבה בפוסט הבא. אם לא חובה להיעזר באיש מקצוע אז כמה עצמאיים מנהלים את הספרים של העסק שלהם בכוחות עצמם ללא עזרת רואה חשבון או יועץ מס?
האם יש עצמאיים שעושים ניהול ספרים עצמי לעסק שלהם?
פגשתי ושמעתי על הרבה עצמאיים שפתחו תיקים ברשויות בעצמם או שמנהלים את הספרים שלהם ואפילו כאלו שהגישו את הדוחות האישיים והצהרות ההון שלהם בעצמם, בין אותם עצמאיים (ביניהם גם אני) היו ש:
- התייאשו בדרך והחליטו לפנות לאיש מקצוע שיעשה את העבודה עבורם.
- בזבזו הרבה מאוד זמן שאלמלא ידעו את היקף ההתעסקות הם היו פונים לאיש מקצוע.
- עשו טעויות שלאחר מכן נדרש איש מקצוע שיתקן אותם בתוספת תשלום.
- עשו טעויות שעולים להם ביוקר כל שנה והם לא מודעים לכך.
- סבלו מתסכול מעצם זה שהם לא יודעים כיצד לפעול במצבים קצת מורכבים.
ולכן יצא שכרם בהפסדם! אך עם בוקסטרפ אותם עצמאיים יוכלו לחסוך לעצמם את הקושי ותסכול שתיארתי לעיל ולעשות את הדברים כמו שצריך.
כמה נפוץ ניהול ספרים עצמי (ללא עזרת איש מקצוע)?
בישראל אין נתונים כדי לבדוק כמה נפוץ ניהול הספרים העצמי אבל בארה”ב ישנו סקר מקיף של balancing everything בו מפרסמים מידע זה ואפשר להעריך ממנו גם על מה שקורה בישראל.
על פי נתוני סקר של AccountancyAge בשנת 2017, רוב העצמאיים אינם נעזרים בשירותי הנהלת חשבונות מקצועיים. המספרים על פי הסקר הם: 72% ללא כל עזרה מקצועית (18% עם קצת עזרה, 7% עם איש מקצוע ו-2% בעזרת חברים ומשפחה).

קשה להניח כי בישראל המצב דומה, כי יש הבדל בין המדינות ושירותי מערכות המידע בארה”ב יותר מפותחים מישראל וכנראה שגם רשות המיסים. אך אל תאבדו תקווה בשנים האחרונות היתה התקדמות משמעותית בכך שחברות חדשות הקימו מערכות מידע פיננסיות המספקות שירותים לעסקים קטנים.
במקביל לאותן חברות גם רשות המיסים הבינה שהיא לא יכולה להישאר במאה ה-20 והתחילה לפתח ממשקים וכלים יעילים יותר לביצוע הדרישות שלה דרך האינטרנט – דבר המאפשר היום לעצמאיים לנהל את הספרים שלהם בעצמם בפחות מורכבות.
מבחינת מספרים בישראל, אין לי ברירה אלא לנחש את התשובה ואומר שאני מעריך כי בין 5-10% מהעצמאיים מנהלים את ספרי העסק בכוחות עצמם וכל השאר נעזרים באיש מקצוע אך אין לי ספק שהמספרים של הבוקסטרפינג בקרב עצמאיים בישראל יגדל בעתיד במיוחד עם יעזרו בבוקסטרפ והעצמאיים יהיו חשופים ליתרונות הגדולים בניהול ספרים עצמי.
מה הן החששות של עצמאיים שמבצעים ניהול ספרים ללא עזרת איש מקצוע?
על פי נתוני הסקר החשש הכי גדול של עצמאיים שמבצעים ניהול ספרים עצמאי הוא לבצע טעות ולכן בוקסטרפ מסייע להימנע מביצוע טעויות בניהול הספרים. החשש השני והשלישי הן החששות להתחיל עבודה ולא לסיים אותה והמורכבות בביצוע ניהול הספרים. בנוסף, ישנם הרבה עצמאיים המודים כי הם מרגישים חוסר בהבנה בהנהלת חשבונות של העסק.
אני מאמין כי המגמה של ביצוע בוקסטרפינג שולטת בארה”ב אך בישראל היא רק החלה ולכן ככל שיותר עצמאיים יחשפו ליתרונות בבוקסטרפינג אז המגמה צפויה להמשיך ולהתחזק.
סיכום האפשרויות לעצמאיים לניהול עסק מול רשויות המיסים
אחרי שהצגתי את האפשרויות העולות על דעתי בנוגע לדרכים בהם ניתן לנהל עסק מול הרשויות ניתן לראות כי אין אפשרות אחת שהיא טובה יותר מכולם אלא זה תלוי בכם ובעסק שלכם. אם העסק שלכם מעסיק עובדים או יש לו מחזורים גבוהים אז יהיה נכון עבורכם להעסיק אנשי מקצוע בעסק או לעשות מיקור חוץ לאנשי מקצוע ואם מדובר בעסקה אחת חד פעמית אז אולי הנכון עבורכם הוא לעשות עסקת אקראי.
לסיכום, אני מקווה שהחכמתם מהפוסט הזה והוא עוזר לכם בנוגע לדרך בה תבחרו לנהל את העסק שלכם מול הרשויות.
דיסקליימר: אין לראות פוסט זה כייעוץ מקצועי או מתן חוות דעת או המלצה אלא רק מהווה מסירת מידע בלבד ולא תחליף לייעוץ מקצועי, כמו כן ניתן לקרוא ביתר פירוט את ה-Disclaimer כאן.
פוסטים רלוונטים נוספים

עוסק פטור מורשה – סעיף 13 תקנות מע”מ

דיווח מע”מ
